RSS

Edukim RSS per kete kategori

Fëmijët dhe lojërat e dhunshme kompjuterike

4. January 2009

0 Komente

“Papritur u ngrit nga ku qe ulur dhe filloi të bërtas. Dukej i tërbuar ngase nuk mund ta vriste njeriun që shtinte në të. U ul për të provuar përsëri. Çmendurisht shpresonte se kësaj here do të çlirohej nga njeriu përball tij. I shkaktoi humbje të mëdha rivalit. Më në fund, kur kundërshtari qe shtrirë […]

Lexo artikullin e plote...

Ndikimi i familjes në edukatën e fëmijës

26. December 2008

0 Komente

Një kapitull i zgjedhur dhe i përkthyer nga libri i ALFRED ADLER-it “Wozu leben wir” (Për çka jetojmë). Që nga çasti i lindjes foshnja kërkon lidhjen me nënën. Ky është qëllimi i lëvizjeve të saja. Shumë muaj me radhë nëna luan një rol jashtzakonisht të rëndësishëm në jetën e saj (foshnjes); gati se plotësisht gjithçka […]

Lexo artikullin e plote...

Prejardhja e alfabetit latin

30. November 2008

0 Komente

“Ndonëse ne e quejmë Alfabeti Latin, kurse alfabeti e ka emrin grek, ndërsa alfabeti ka një prejardhje tjetër, shumë më të vjetër”. – Allen Butler – Për nder të “Kongresit të Manastirit”, me rastin e 100 vjetorit (1908-2008), ku u vendos, u përcaktue, Alfabeti Latin për gjuhën shqipe, u organizuan manifestime, kremtime, tryeza, tribuna, konferenca […]

Lexo artikullin e plote...

Evitoni varësinë ndaj internetit (Këshilla për prindër)

23. November 2008

0 Komente

Ndaj varësisë së internetit janë të dhënë personat e mbyllur dhe të pikëlluar. Ata janë të pasigurt, lehtë shqetësohen dhe pikëllohen për mossuksesin më të vogël. A është normale që fëmija që është kthyer nga shkolla, menjëherë të ulet pranë kompjuterit dhe të fillojë të surfojë në internet? Prindërit shpesh i mundon dilema nëse te […]

Lexo artikullin e plote...

Reklamat mund t’i hutojnë fëmijët

22. November 2008

0 Komente

Ekspertët paralajmërojnë se vetëm pas moshës dyvjeçare, fëmija mund të shikojë televizor deri një orë kohë në ditë, dhe atë program kualitativ e edukues, i cili do të nxisë interesimin në të në mënyrë të pranueshme, sepse fëmijës shumë lehtë i interesojnë gjithçka që shfaqet në televizion. Fëmijët më të rinj se dyvjeçarë nuk do […]

Lexo artikullin e plote...

Dalin në dritë abetaret më të hershme të shqipes

15. November 2008

0 Komente

Kapakë të zverdhur nga koha. Fletë të vjetra, të destinuara të përcjellin diturinë brez pas brezi. Të duket sikur prek shekujt një nga një. Historinë dhe lavdinë. Gjurmët e dijetarëve janë akoma të prekshme. Janë shumë afër. Botimet e tyre janë dëshmi të përpjekjeve të mëdha, për qëllime të mëdha. Alfabetet, abetaret e para shqipe […]

Lexo artikullin e plote...

Jepni shembullin e mirë fëmijëve?

9. November 2008

0 Komente

1. Jepni shembullin e mirë. “Fëmijët janë shumë të prirur të imitojnë, pra ata bëjnë atë çfarë shikojnë. Nëse ju nuk hani mëngjes, edhe ata nuk do të hanë mëngjes. Të gjitha këto janë zakone të këqija të trashëguara shpesh nga prindërit. Filloni të ndryshoni zakonet tuaja, para se t’i rregulloni mënyrën e të ushqyerit […]

Lexo artikullin e plote...

Pedagogjia e rëndë, të vdesësh në klasë nga frika

4. November 2008

0 Komente

Pedagogjia e rëndë që ndiqet gjatë mësimdhënies në shkollat e Egjiptit ka shënuar një viktimë. Pas ngjarjes së një jave më parë, kur një mësues i fillores kapi me shkelma një nxënës sepse nuk kishte bërë detyrat e shtëpisë, dje një vajzë e vogël, 10-vjeçare humbi jetën nga frika, po në klasë. Ngjarja ndodhi në […]

Lexo artikullin e plote...