RSS

Kosova mund të ketë domain shtetëror, edhe pa qenë pjesë e OKB-së

Kosova nuk ka nevojë të jetë anëtare e Organizatës së Kombeve te Bashkuara për t’u pajisur me domain të vetin shtetëror, i kanë bërë të ditur Radio Dukagjinit zyrtar të Korporatës Ndërkombëtare të Internetit për përcaktimin e emrave dhe numrave ICAAN .

Ata bëjnë të ditur se domeni “.ks” është i lirë dhe mund t’i ndahet Kosovës.

Të gjitha vendet e rajonit kanë kod shtetëror te internetit, ndërkombëtarisht i njohur si domain. Domaini është prapashtesa e faqeve të internetit përmes së cilit identifikohet prejardhja e tyre.

Për shembull, Shqipëria e ka domenin .al , Serbia .rs, Maqedonia .mk dhe Mali i Zi .me.

Deri më tani kanë qarkulluar fjalë se Kosova nuk mund të ketë domain të vetin shtetëror pa pasur ulëse në Organizatën e Kombeve të Bashkuara. Por këtë e ka hedhur poshtë, menaxheri i shërbimeve në Korporatën Ndërkombëtare të Internetit për përcaktimin e emrave dhe numrave, me seli në Washington, Kim Davies.

“Nuk është e nevojshme që Kosova të jetë anëtare e Kombeve të Bashkuara që të pajiset me kod shtetëror të internetit. Ajo çka duhet, është që të jetë pjesë e atyre vendeve që plotësojnë standardet. Këto standarde vërtet vendosen nga OKB, por këto standarde mund të aplikohen edhe për shtetet që nuk janë anëtare të kësaj organizate. Çka duhet të bëjë Kosova është që të pranohet nga OKB-ja si një territor gjysmë autonom. Pra anëtarësimi në OKB nuk është i domosdoshëm”, ka sqaruar Davies.

Është thënë po ashtu se Koreja Jugore e ka kodin shtetëror të internetit .ks, por kjo nuk qëndron. “Domeni.ks është i lirë dhe kur Kosova t’i plotësojë kushtet, mund të diskutohet që kjo prapashtesë të bëhet pronë e Kosovës”, ka theksuar Davies.

“Për momentin domainet KO dhe KS janë të lirë dhe nuk përdoren nga asnjë vend tjetër në botë, pra këta domain-ë mund të bëhen pronë e Kosovës kur të plotësohen kushtet e kërkuara”, është shprehur Davies. /Telegrafi/

,