RSS

Si të studioni në Gjermani

Mon, Mar 18, 2013

0 Komente

Kush kërkon të studiojë në Gjermani, duhet të informohet që në vendin e tij për kushtet e udhëtimit. Zyra Akademike për të huajt verifikon nëse dikush ka plotësuar kushtet për të drejtën e studimit në Gjermani.

Njohuri të hollësishme për pranimin, njohuritë e nevojshme të gjuhës dhe dokumentet që duhen sjellë me vete i jep Akademia Gjermane për Këmbimet me Jashtë – Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD). Kini kujdes, disa nga dokumentet duhet të jenë të përkthyera dhe të noterizuara.
Reforma e Bolonjës.

Në vitin 1999 ministrat e Arsimit të 29 vendeve evropiane vendosën që të krijonin sisteme të njësuara të shkollave të larta në të gjithë Evropën. Një nga pikat e planit për të arritur këtë ishte futja e studimeve në nivelin bachelor dhe master. Aktualisht, 40 vende evropiane marrin pjesë në këtë reformë të shkollave të larta. Deri në vitin 2010 vendimet e marra nga ministrat duhet të viheshin në jetë. Por meqenëse shumë vende kanë vështirësi, i gjithë procesi i reformave është shtyrë për vitin 2020.

Kurset gjermane (Njohuritë e gjuhës)
Kush dëshiron të studiojë në Gjermani dhe nuk ka marrë vendim të ndjekë një degë që zhvillohet në gjuhën angleze, duhet të dëshmojë njohuritë e gjuhës gjermane. Për këtë ka provime të ndryshme, si për shembull DSH, “Provimi i gjuhës gjermane për studentët e huaj që hyjnë në një shkollë të lartë”. Në vendin e lindjes, mund të jepet provimi “TestDaF” (Provimin e gjermanishtes si gjuhë e huaj). Kush shkon në një shkollë gjermane ose ka dëftesat e gjuhës nga Instituti ‘Goethe’, nuk ka nevojë ta japë provimin. Kurse të gjuhës gjermane me certifikatat përkatëse ofrojnë si universitetet gjermane ashtu edhe institutet ‘Goethe’ në të gjithë botën. (more…)

Lexo artikullin e plote...

Disa këshilla si t’i shmangim problemet shëndetësore gjatë udhëtimit?!

Fri, Apr 27, 2012

0 Komente

Stina e verës është një periudhë kur njerëzit shkojnë për pushime nga një vend në tjetrin. Dhe shpesh ata shqetësohen nëse janë të mbrojtur nga mikrobet kur kryejnë udhëtime të gjata dhe u duhet të qëndrojnë për shumë orë në mjedise të mbyllura si në aeroplan, tren apo autobus.

Përhapja e tanishme e gripit të derrit i ka shtuar këto shqetësime. Kohët e fundit, organizata botërore e shëndetësisë ngriti në shkallën më të lartë paralajmërimi rreth virusit H1N1. Drejtoresha e kësaj organizate e shpalli këtë sëmundje pandemike, që do të thotë se është e përhapur në shumë vende. Informata të tilla i bëjnë njerëzit të pyesin; a është mirë të udhëtojnë?

Përgjigjet duken kundërthënëse. Për shembull deklarata e Organizatës botërore të shëndetësisë u bën thirrje vendeve që të mos kufizojnë lëvizjet ndërshtetërore te shtetasve te tyre, të mos kufizojnë tregtinë dhe udhëtimet jashtë shtetit sepse rastet e këtij lloj gripi mes njerëzve janë të rralla. Por nga ana tjetër, zyrtarët vazhdojnë të njoftojnë për raste të reja të prekurish nga virusi H1N1 në mbarë botën. (more…)

Lexo artikullin e plote...

Unaza e fejesës për Angelina Jolie kushtoi 250 mijë dollarë

Tue, Apr 17, 2012

0 Komente

Trauringe der Angelina Jolie

Unaza e fejesës e Jolie kushtoi 250 mijë dollarë

Një unazë 250 mijë dollarë me diamant për Angelina Jolie nga Brad Pitt; dhe po një unazë 250 mijë dollarë nga Tom Cruise për Katie Holmes me një propozim martese nën kullën Eiffel.

Ndërsa sipas revistës People, Jolie dhe Pitt kanë festuar për fejesën e tyre festuar edhe me fëmijët në shtëpi. Më së shumti thuhet se zgjedhja e unazës për fejesë shfaq ndjenjat e vërteta.

Shikoni unazat më të famshme të fejesave të VIP, është në dorën tuaj të zgjidhni se cila është më e bukura… (more…)

Lexo artikullin e plote...

Këshilla të dobishme mbi udhëtimin pa viza në zonën Shengen

Sun, Mar 20, 2011

0 Komente

Udhetimi pa viza ne zonen shengenTë gjithë ju që dëshironi të udhëtoni pa viza në ndonjërin nga shtetet e zonës Shengen, duhet të keni kujdes disa gjëra, siq janë:

Dokumentet kryesore:

  • Pasaporta biometrike,
  • Sigurimi shëndetësor (mund ta bleni online duke klikuar: ketu)
  • Qëllimi i udhëtimit që duhet të jetë vetëm turistik dhe jo për të punuar, shkolluar apo për të jetuar në vendet e hapësirën Shengen.

Të gjithë udhëtarët duhet të mbajnë me vete adresën e familjarit apo personit të cilin do të vizitojnë pasi kjo adresë mund t’ju kërkohet nga policia kufitare e vendit Shengen ku do të kalohet.

Gjithashtu duhet të shënoni numrin e telefonit të personit apo personave që do të vizitoni, pasi nëse policia kufitare ju pyet në një gjuhë që nuk e kuptoni, atëherë mund t’i telefononi familjarit tuaj që të komunikojë me të.
(more…)

Lexo artikullin e plote...

Në Vatikan zbulohet një dokument në gjuhën shqipe, i vitit 1210

Tue, Oct 26, 2010

0 Komente

Eshtë folur e shkruar, por gjithnjë deri tani në formë të supozimeve, “duhet” të ketë libra, dorëshkrime apo dokumente të shkruara në gjuhën shqipe, të cilat janë më të hershme sesa “Formula e pagëzimit” nga viti 1462 apo nga libri i parë i shtypur në gjuhën shqipe “Meshari” nga viti 1555. Kërkimet nuk kanë rreshtur, por rezultatet deri tani kanë munguar.

Pothuajse të gjithë studiuesit që merren me kërkime dhe hulumtime shkencore, kishin shënuar Vatikanin, (Bibliotekën Apostolike apo Arkivin Sekret të Vatikanit), si një nga vendet ku do të duhej të ruheshin dokumente apo dorëshkrime të vjetra në gjuhën shqipe. Nuk ishin gabuar ata që kishin menduar kështu. Një studiues i njohur arbëresh, Nilo Borgja, i cili botoi edhe një studim të mrekullueshëm për “Perikopenë e Ungjillit” nga shek. XIV, me grafema greke e fjalë shqipe, i kishte pohuar gjuhëtarit tonë të famshëm Eqrem Çabejt, se ishte në rrugë të mirë të gjente një dorëshkrim më të vjetër se “Formula e pagëzimit” dhe se “Meshari”. (more…)

Lexo artikullin e plote...

Elbasan, zbulohen dy varre ilire në muret e kalasë

Sun, Aug 8, 2010

0 Komente

Zbulohen afër mureve të Kalasë së Elbasanit dy varre të lashta ilire, ndërkohë që Elbasani është fare pranë ngritjes së një muzeu arkeologjik.

Dy varret ilire që u zbuluan afër mureve të kalasë gjatë realizimit të projektit për të, sipas specialistëve, do të jenë objekt i ardhshëm i studiuesve të fushës së arkeologjisë. (more…)

Lexo artikullin e plote...

Kosova mund të ketë domain shtetëror, edhe pa qenë pjesë e OKB-së

Tue, May 25, 2010

0 Komente

Kosova nuk ka nevojë të jetë anëtare e Organizatës së Kombeve te Bashkuara për t’u pajisur me domain të vetin shtetëror, i kanë bërë të ditur Radio Dukagjinit zyrtar të Korporatës Ndërkombëtare të Internetit për përcaktimin e emrave dhe numrave ICAAN .

Ata bëjnë të ditur se domeni “.ks” është i lirë dhe mund t’i ndahet Kosovës.

Të gjitha vendet e rajonit kanë kod shtetëror te internetit, ndërkombëtarisht i njohur si domain. Domaini është prapashtesa e faqeve të internetit përmes së cilit identifikohet prejardhja e tyre. (more…)

Lexo artikullin e plote...

Koleksioni i pikturave të Pikasos pritet të shitet për 2.9 milionë euro

Sat, May 22, 2010

0 Komente

Pikturat e PikasosNjë koleksion i pikturave të piktorit të madh Pablo Pikaso, pritet që gjatë një ankandi, i cili do të organizohet më vonë gjatë këtij viti, të arrijë shumën prej 2.9 milionë euro. 57 pikturat, të cilat janë vepër e artistit të madh spanjoll, do të shiten në ankandin Sothbis, në rrugën “Nju Bond” të Londrës, më datën 16 shtator.

Xhejms Meki, nga Departamenti i shtëpisë së ankandeve Sothebis në Londër, kishte theksuar: “Ne jemi mjaft të entuziazmuar që na u dha mundësia për shitjen e këtyre veprave të Pablo Pikasos, i cili ishte karakterizuar nga lloje të ndryshme të kualitetit. Piktura të këtij lloji për një kohë të gjatë nuk janë parë në asnjë ankand. Ne po ashtu jemi shumë të lumtur që po na ofrohet mundësia për të ofruar atë që ishin cilësuar si veprat më të rëndësishme të Pablo Pikasos, që kanë dridhur mjedisin që i rrethon dhe që është puna më e çmueshme grafike e tij. (more…)

Lexo artikullin e plote...
Older Entries